[vc_row][vc_column width=”1/1″][mk_padding_divider size=”40″][mk_dropcaps style=”fancy-style” size=”14″ padding=”10″]P[/mk_dropcaps][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]rzy przygotowaniu Dnia Kobiet w Warszawskim Centrum Wielokulturowym pracowały nasze zaprzyjaźnione fundacje – Fundacja Nasz Wybór i Fundacja Adulis!
Klub Ukraińskich Kobiet z Fundacji Nasz Wybór prezentował ozdoby ukraińskie i sposoby ich samodzielnego wykonywania. Ozdoby były rozmaite: korale i naszyjniki, a pracowały nad nimi kobiety, mężczyźni i dzieci, osoby starsze i młodsze.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”40″][mk_image_slideshow images=”7312,7311,7310,7309,7308,7307″ image_width=”100%” image_height=”600″ effect=”fade” animation_speed=”400″ slideshow_speed=”4000″ pause_on_hover=”false” smooth_height=”false” direction_nav=”true”][mk_padding_divider size=”40″][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]Fundacja Adulis przygotowała zaś prezentację o erytrejskich kobietach. Senait Cieplińska, jej prezeska i zarazem uczestniczka Międzykulturowego Inkubatora w FdS, opowiadała o tym, jak ubierają się Erytrejki – pokazywała tradycyjne stroje, które Erytrejki najczęściej wykonują samodzielnie z tkanin i dużej ilość ozdób. Mówiła jednak przede wszystkim o tym, jak stopniowo zmienia się status kobiet w Erytrei – od początku walki o prawa kobiet po bieżącą sytuację Erytrejek.
Fundacja Adulis przygotowała także erytrejski poczęstunek: popularne pieczywo indżera z dwoma rodzajami sosów: zygni (z wołowiną) i brsyn (z soczewicy). Następnie panie Haregu i Shwaynesh – mieszkające w Warszawie Erytrejki – zaprosiły uczestników i uczestniczki spotkania do wspólnego przygotowania tradycyjnie parzonej po erytrejsku kawy. Zwyczajową przekąską serwowaną przy tym napoju jest prażona kukurydza.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”40″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][mk_blockquote style=”quote-style” font_family=”none” text_size=”23″ align=”left”]Tak skończyła się część oficjalna spotkania – potem w miłej atmosferze odpowiadałyśmy na pytania gości. Moje dzieci również wyjaśniały różne aspekty kultury erytrejskiej. Joasia, moja dziesięcioletnia córka, tłumaczyła i pokazywała prawidłowy sposób jedzenia indżery rękami – opowiada Senait Cieplińska, prezeska Fundacji Adulis.[/mk_blockquote][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][mk_image src=”https://fds.org.pl/wp-content/uploads/2015/03/senait_pion.jpg” image_width=”400″ image_height=”600″ crop=”true” svg=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][mk_padding_divider size=”40″][mk_image src=”https://fds.org.pl/wp-content/uploads/2015/02/Międzykulturowy-Inkubator-Organizacji-Imigranckich_compressed.jpg” image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”false” svg=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″][mk_padding_divider size=”40″][/vc_column][/vc_row]